Het Koninklijk Mannenkoor ‘La Bonne Espérance’ werd op 5 september 1871 opgericht.
Door regelmatige aanpassing van het repertoire ontstond er een grote toeloop naar La Bonne, zoals men het koor in de omgang was gaan noemen. Het ledental groeide in korte tijd tot ver boven de honderd zangers.
Een van de eerste foto’s van La Bonne Espérance; het koor in 1921
Grote ijver en gedegen studie brachten het koor tot zeer opmerkelijke resultaten. Vooral bij de veranderingen in de mannenkoormuziek in de vijftiger jaren, nam “La Bonne” een vooraanstaande plaats in. Dit leidde ertoe dat ‘La Bonne Espérance’ in 1953 werd onderscheiden met het predikaat “Koninklijk”, in het jaar 1956 gevolgd door het toekennen van de provinciale prijs voor Schone Kunsten.
In 1954 werd voor de eerste maal een concert gegeven met “Het Brabants Orkest”, met de uitvoering van “De Ballade van Brabant” van Oscar van Hemel.
Deze eerste uitvoering met “Het Brabants Orkest” was het begin van een jarenlange artistieke samenwerking. Zo werd samen met “Het Brabants Orkest” met solistische medewerking van de bas Robert Holl, onder leiding van Hein Jordans uitgevoerd de 13e symphonie van Dimitri Sjostakowitsch in het Concertgebouw te Amsterdam. Daarnaast concerteerde La Bonne in nagenoeg alle grote steden van ons land.
In het buitenland zong La Bonne o.a. in Mönchen-Gladbach, Rheidt, Aken, Fellbach, Dietzenbach, Luxemburg, Brussel, Antwerpen, Gent, St.Pölten, Salzburg, Wörgl, Mayrhofen, Wenen, Boedapest, Szentendre, Gerolstein en Prüm.
Voor de radio werden opnamen gemaakt door TROS en AVRO en de KRO maakte opnamen van onder andere “Te Deum” van Marius Monnikendam, “Mount of three Lights” van de Tsjechische componist Bohuslav Martinu, “Missa S.Gregorius Magnus” van Hendrik Andriessen en “Requiem” van J.J.H. Verhulst.
Een operaconcert in een met 1500 mensen gevulde Jubileumhal te Eindhoven met medewerking van Christina Deutekom, Adriaan van Limpt, Annett Andriesen, Tom Haenen en Ernst-Daniël Smid, was een hoogtepunt in de geschiedenis van het koor.
In de Grote Kerk te Amsterdam concerteerde La Bonne met onder de toehoorders H.K. Hoogheid Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven.
In 1988 gaf La Bonne in de Evenementenhal te Eindhoven een concert met de beroemde solist Iwan Rebroff voor 2200 bezoekers, gevolgd door een succesvol concert met de “Wiener Sängerknaben”.
In 1989 werd tijdens een concertreis naar Hongarije in de beroemde Mathiaskerk te Boedapest de Missa in C-mol van Frans Liszt uitgevoerd onder grote Hongaarse belangstelling. Succesvolle optredens volgden in zaal “Pataki” te Boedapest en in de kerk te Szentendre.
In 1990 werd samen met harmonieorkest St.Michaël uit Thorn uitgevoerd “Carmina Burana” van Carl Orff in Eindhoven, Valkenswaard, Roermond en Sittard. Ook werd in 1993 in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven samen met het VU-orkest de “Carmina Burana” uitgevoerd, gevolgd in 1994 door een operaconcert, eveneens in het Muziekcentrum.
In 1995 werden in Eindhoven, Breda en Rotterdam uitgevoerd de wereldpremiére van “Requiem van het Volk” van de Nederlandse componist Bernard van Beurden. Een werk gecomponeerd in opdracht van de gemeente Rotterdam ter gelegenheid van de herdenking van vijftig jaar bevrijding.
Op 5 september 1996 bestond het Koninklijk Mannenkoor ‘La Bonne Espérance’ 125 jaar. Dit werd gevierd met een operaconcert en de uitvoering van “Carmina Burana” samen met Het Brabants Orkest en het Philips Philharmonisch Koor.
Ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan is tevens een jubileumboek verschenen. Het bijna 300 pagina’s tellende boek geeft een chronologische weergave van La Bonne door de tijd heen. In het boek zijn per jaar de optredens en uitvoeringen van zowel mannenkoor 1871-1996 als gemengd koor 1920-1947 en toneelvereniging 1893-1948 beschreven, aangevuld met hoofdstukjes betreffende dirigenten, voorzitters, locaties en
solisten, zowel vocaal als instrumentaal. Ook de werken die eens gezongen zijn worden vermeld op die datum wanneer ze voor het eerst gezongen werden.
Het boek is geschreven door Piet van Hout, erelid van het koor
In 2000 presenteerde La Bonne zich in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven met een succesvol brunchconcert. In 2002 werd samen met het Nederlands Promenade Orkest en solisten uitgevoerd “Requiem” van L. Cherubini en “I Masnadieri” van G.Verdi bij het 25-jarig dirigenten jubileum van Frans van de Goor.
In 2004 gaf ‘La Bonne Espérance’ concerten in het Muziekcentrum Frits Philips met o.a. “The King’s Singers” en het Russische ensemble “Zlatoust”.
Twee jaar later, in 2006, volgde een aantal concerten met de 8 stemmige “Missa Christus Rex” van Hendrik Andriessen, waarvan de wisselende gezangen een wereld premiére betekenden.
Deze concerten werden mede mogelijk gemaakt door de goede samenwerking met de Koninklijke Gemengde Zangvereniging “De Volharding” uit Valkenswaard en de organist Gerard Habraken.
Op 11 december 2007 werd samen met het Tjechische jongenskoor Boni Pueri een kerstconcert gegeven in het Muziekcentrum Frits Philips.
Het bestuur heeft in de laatste jaren drie maal een succesvol brunchconcert georganiseerd in samenwerking met diverse muziekgezelschappen, waarbij de gasten naast het concert nog een koud en warm buffet werd aangeboden.
In 2008 beleefde La Bonne een voor de koorwereld uniek jubileum. Gedurende 100 jaar werd het koor muzikaal geleid door een lid van de familie van de Goor.
Van 1908 tot 1950 stond Frans van de Goor op de bok. Diens zoon Piet nam de leiding over van 1950 tot 1977 en diens zoon Frans leidde het koor vanaf 1977 tot en met 2011. Als gevolg van de professionele opleiding van Frans wordt ook de aanpak professioneler. Hij ging meer samenwerken met kleinere professionele ad-hoc gezelschappen en goede harmonieorkesten.
We zijn er trots op dat in het jaar 2010 hare majesteit de Koningin het predicaat “KONINKLIJK” heeft bestendigd. De komende 25 jaren zullen we moeten waarmaken dat we deze titel met recht voeren.
In 2011 bestond het koor 140 jaar en werd aandacht geschonken aan “100 jaar van de Goor”. Vanzelfsprekend werd aan deze jubilea ook muzikaal aandacht geschonken. Bij de voorbereidingen van het jubileumconcert werden afstudeerders van de Eindhovense school ingeschakeld. Zo werden jongeren betrokken bij de koorzang. Zij verzorgden het PR-materiaal, de ondersteuning van de muziek met lichtbeelden en ontwierpen een nieuwe huisstijl. Op deze manier blijft ook een 140 jarige bij de tijd.
In het kader van de jubilea is een concertreis naar Fulda en Westendorf georganiseerd. Muzikaal en sociaal een hoogtepunt als afsluiting van de jubileum festiviteiten.
Met het overlijden van Frans van de Goor op 5 april 2012 is een einde gekomen aan de 104 jarige relatie ‘La Bonne Espérance’ – familie van de Goor. Een periode die gekenmerkt was door grote muzikaliteit. Het steeds zoeken van muzikale uitdagingen leidde vanzelf tot repertoire vernieuwing. Door de persoonlijke verbondenheid van dirigenten en koorleden werd ook de sociale kant van de vereniging goed in het oog gehouden. Al deze elementen samen vormden de grondslag voor de talrijke successen in binnen- en buitenland.
De moderne aanpak van de dirigent, het uitgebreide veelzijdige repertoire, de kameraadschappelijke sfeer en grote vitaliteit van het koor zijn een waarborg voor de continuïteit en het muzikale peil van het Koninklijk Mannenkoor ‘La Bonne Espérance’.